Un Akita Inu

Akita, un caine cu sange albastru

December 7, 2013 – 12:22 pm

Actitud:

Akita este o rasa de caini originara din zonele muntoase din nordul Japoniei. In multe tari sunt recunoscute doua rase de Akita, cea americana si cea japoneza, insa diferentele dintre exemplarele celor doua rase sunt destul de mici. Akita este considerat cainele national al Japoniei si un monument natural in tara de origine. In trecut erau foarte pretuiti, chiar venerati, si doar nobilii puteau detine un astfel de caine. Erau folositi ca garzi imperiale, la vanatoarea de ursi si mistreti.

Istorie

Istoria japoneza descrie stramosii cainelui Akita, rasa Matagi, ca fiind una dintre cele mai vechi rase de caini din zona. Exemplarele de astazi isi au originea in partea de nord a insulei Honshu, in regiunea Akita (de aici si numele rasei). Analize ale ADN-ului acestor caini au demostrat ca Akita este una dintre cele mai vechi rase de caini domesticiti, fiind foarte aproapiati, din punct de vedere genetic, de lupi. In timpul celui de-al doilea razboi mondial numarul cainilor din rasa Akita a scazut considerabil din cauza lipsei hranii si pentru ca autoritatile japoneze au hotarat folosirea blanii tuturor cainilor (mai putin ciobanesti germani) la realizarea uniformelor militare. In anii de dupa razboi, rasa si-a revenit ca numar prin efortul si devotiunea catorva crescatori. Soldatii americani aflati in Japonia au indragit cainele si au adus mai multe exemplare in Statele Unite ale Americii. De la mijlocul secolului al XX-lea, Akita Inu (japonez) si American Akita au inceput sa se diferentieze tot mai mult. In timp ce crescatotii japonezi s-au concentrat asupra pastrarii caracteristicilor rasei originale, crescatorii americani au urmarit modificarea cainilor prin incrucisarea cu alte rase.

Aspect

Akita este un caine cu constitutie robusta, masiva. Ochii sunt mici, de forma usor triunghiulara, de culoare brun-inchisa. Botul este ascutit si puternic iar urechile sunt inguste, groase, de forma triunghiulara si sunt ridicate. Cainii din rasa Akita au o blana dubla, impermeabila. Partea exterioara a blanii este aspra si dreapta iar cea interioara este deasa, moale si apropiata de corp. Parul pe cap, picioare si urechi este scurt, in timp ce parul pe coada este lung si des. De obicei naparlesc de doua ori pe an. Exemplarele mature au o inaltime intre 60 si 66 cm. Femelele pot cantari pana la 45 de kg in timp ce masculii pot ajunge si la 55 de kg. Akita Inu are decat cinci culori recunoscute ale blanii: rosu, cafeniu, galben-susan, brindle sau pur alb. In cazul cainilor din rasa American Akita toate culorile sunt permise. Akita au nevoie de ingrijire suplimentara a blanii.

Source: www.animalutze.com


Greta & Hoss, Cookin' Up a Storm, The Escape Artist
TV Series Episode Video on Demand ()

You might also like:

How to introduce two dogs(Akitas) to each other (average
How to introduce two dogs(Akitas) to each other (average ...
Akita Inu: Ryu/Sensei catch Attack 05/2009 (O Chanur
Akita Inu: Ryu/Sensei catch Attack!!!! 05/2009 (O Chanur ...

Akita Inu color clarification

Quoted from link below!
So just how do these dogs (Japanes and American Akita) differ? The differences are so great that it is very much like comparing Malamutes to Siberian Huskies. The Japanese dogs are not as large or massive and heavy boned as ours. They are square in proportion and have a much more pronounced tuckup. The head proportions are more 50/50 whereas our standard call for a 40/60 (as two is to three) ratio between muzzle and top skull. Our standard (American) allows all colors whereas the Japanese dogs are only allowed to be red, white or brindle with no pintos or black masks


Related posts:

  1. Hodowla Akita Inu
  2. WHITE Akitas
  3. Akita white